Mannenhuid

Voor de man.

De mannenhuid zit iets anders in elkaar dan de vrouwenhuid. Maar heb je dan ook een andere soort huidverzorging nodig?
De afgelopen vijf jaar zijn Europese mannen maar liefst 45 procent meer geld uit gaan geven aan huidverzorging. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Mintel, uitgevoerd onder 50.000 consumenten in de vijf grootste Europese landen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat mannen er graag jong en aantrekkelijk uit willen zien en bereid zijn de mannenhuid te behandelen, wat de vraag naar huidverzorgingsproducten doet stijgen.
Als je de reclames moet geloven, hebben mannen en vrouwen ieder hun eigen huidverzorgingslijn nodig. Just for men is dan ook de slogan van veel mannelijke crèmes en lotions. Het volstaat blijkbaar niet meer om af en toe een likje crème van je vriendin te lenen. Maar verschilt de mannenhuid wel zo veel van die van de vrouw, dat die een aparte verzorgingslijn nodig heeft?

 

Aftakeling van de huid

Na je 30ste begint de huid zichtbaar te verouderen. Op microniveau vertraagt het stofwisselingsproces in de cellen. Er komen minder nieuwe huidcellen bij, zodat de huid dunner wordt. Door verlies van collageen, elastine en vetweefsel, wordt de huid slapper en minder veerkrachtig. De huid wordt kortom dunner, slapper, droger, minder elastisch en minder veerkrachtig.

 

Vetter en dikker

Bij mannen verloopt dit verouderingsproces langzamer, doordat testosteron de talgproductie verhoogt en daarmee zorgt voor een vettere huid. Een mannenhuid is ongeveer 20% dikker, vetter en een stuk zuurder dan die van de vrouw. Dat het verouderingsproces bij mannen biologisch gezien trager verloopt, wil niet zeggen dat de huid ongevoeliger is voor zon, veel roken en alcohol. Bij mannen zijn dit net zulke boosdoeners voor de huid als bij vrouwen. De UVA-stralen van de zon gaan eenvoudig door de buitenste huidlaag naar de lederhuid. Daar vernietigen ze het collageen dat voor stevigheid zorgt. Ook beschadigt de zon de elastische vezels die de rekbaarheid van je huid garanderen. Hierdoor krijg je rimpels en verzakkingen in de huid.

 

Gevoelige huid door het scheren

Huidirritaties in de hals en het gezicht komen ook veel bij mannen voor. Regelmatige scheren belast de gezichtshuid en botte mesjes en agressieve producten beschadigen de opperhuid en verergeren keer op keer de kwetsbaarheid van de huid. Met speciale verzorgingsproducten en verzorgingstips voor de mannenhuid zijn wij er ook voor de mannen met een gevoelige huid.

 

Huidverzorging

Ook al is de mannenhuid dikker dan die van de vrouw, de meeste huidverzorgingsproducten zijn voor beide seksen bijna hetzelfde. Afgezien dan van de verpakking en de geur die aan de producten wordt toegevoegd. Toch zijn hier en daar verschillen te vinden. Mannelijke washgels bevatten vaker scrub-bestanddelen. Dit zijn fijne korreltjes die de poriën verschonen en dode huidcellen van de opperhuid verwijderen. Bij mannen zijn de huidporiën grover, dus hebben ze meer kans om vet en vuil in hun poriën op te slaan. Als vet en vuil niet worden verwijderd, kan dit onzuiverheden zoals puistjes of mee-eters veroorzaken.

 

Crèmes

Over het effect van crèmes voor de mannelijke huid zijn de meningen verdeeld. Omdat de mannenhuid over het algemeen behoorlijk vet is, zouden vette gezichtscrèmes een minimaal effect hebben. Rimpelcrèmes hebben sowieso geen blijvend effect. Maar ze kunnen wel bepaalde schade aan de huid beperken. Bepaalde stoffen kunnen chemisch gezien wel werken tegen veroudering, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook doen als onderdeel van een crème. Het hangt af van de concentratie en of de stof wel aankomt op de plek waar hij zijn werk moet doen, namelijk de onderhuid. Wil een crème effect hebben, dan moeten de bestanddelen dus verder komen dan de hoornlaag, want die bestaat slechts uit dode huidcellen.

 

Wat wel helpt

Uitdroging van de huid kan tegengegaan worden door na het douchen een vochtinbrengende crème op te smeren. Schade aan de huid door blootstelling aan de zon is maar deels te herstellen. De huid wordt sowieso nooit meer zoals het was. Dat wil echter niet zeggen dat huidcrèmes voor mannen nutteloos zijn. Het motto bij de gezichtshuid is: beter voorkomen dan genezen. Gebruik daarom een verzorgende dagcrème waaraan minimaal een Sun Protection Factor (SPF) 15 is toegevoegd, ons advies RAD van Environ. Als je de dag buiten doorbrengt in de zon, gebruik dan een antizonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Lees meer… op 10 gouden regels voor verstandig zonnen.

 

Tips voor een mooie mannenhuid:

  • Wees niet eigenwijs en ga smeren met anti-zonnebrand
  • Wees kritisch bij de selectie van huidverzorgingsproducten. Laat een huidanalyse doen en kies passende en fijne producten voor jou, je bent welkom voor een passend advies!
  • Drink voldoende water voor een goede stofwisseling
  • Ga hardlopen
  • Gezond eten (belangrijke vitamines voor de huid zijn A, B2, B5, B8, C en D)
  • Stoppen met roken
  • Beperk je alcoholconsumptie.

Heb je vragen?

Je bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Na het gesprek en de huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor een behandelplan op maat.

 Wil je de beste behandeling kijk onder de kop gezonde huid, zoek je huidsoort op en ga daar verder, of boek online de environ consultation discovery

Onder boek hier uw behandeling staat de omschrijving van de behandeling.