Eczeem

Eczeem


Eczeem is een veel voorkomende huidziekte. Een jeukende, niet besmettelijke ontsteking van de huid. Er zijn vele soorten eczeem. Eczeem gaat spontaan gepaard met perioden waarin je veel last hebt, en perioden waarin je weinig last hebt. Deze perioden zijn niet te voorspellen en wisselen van persoon tot persoon.


Eczeem kan er soms heel wisselend uitzien: van roodheid en zwelling zoals bij zonnebrand, tot droog schilferend, haast eeltachtig. Eczeem heeft vaak jeukende bultjes en blaasjes, zwelt op en vertoont kloofjes.


De mens heeft met zijn omgeving, het milieu, directe aanrakingspunten: de slijmvliezen van bijvoorbeeld de ademhalingswegen en de huid. De uitwendige invloeden die de huid ondergaat kunnen van allerlei aard zijn, variërend van chemische, mechanische tot straling. Een belangrijk effect van blootstelling is het ontstaan van huidbeschadiging, hetzij direct of op lange duur. Wanneer deze schade een, meestal individueel, bepaalde grens te boven gaat, ontstaan er zichtbare afwijkingen. Dit uit zich in de huid vaak onder het beeld van eczeem.


De gezichtshuid heeft in ons klimaat veel te lijden. Droog en guur weer kan de huid irriteren, waardoor droogheid en roodheid ontstaan. Ook heeft de huid te lijden van dagelijks wassen met water en zeep. De huid gaat jeuken, wordt rood en zwelt wat op. Kortom door irritatie is er (droogte)eczeem ontstaan.


Daarnaast zijn er stoffen die constitutioneel eczeem veroorzaken. In de huid is sprake van ontsteking en wel een allergische ontsteking. De stoffen waarop gereageerd wordt (allergenen) met een allergische ontsteking zijn op zich normale, niet giftige stoffen waarmee het lichaam in contact komt via de slijmvliezen van luchtwegen, het maag darmkanaal en de huid. Het betreft meestal eiwitten, aanwezig in stuifmeel van bomen en grassen, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, eiwitten in voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige herkomst. Nog andere voorbeelden zijn bepaalde lijmverbindingen, conserveermiddelen en geurstoffen in cosmetica. Uiteraard kan ook een combinatie van bovenstaande factoren een rol spelen. Deze stoffen worden door het afweersysteem herkend. Normaal gesproken vindt hierop geen reactie plaats door het afweersysteem; er is dan sprake van tolerantie. Indien iemand allergisch reageert heeft er wel een reactie plaatsgevonden door het afweersysteem. Er worden dan IgE-antistoffen gemaakt tegen het allergeen. Tevens herkent een deel van de witte bloedcellen, de lymfocyten, het allergeen. De lymfocyten en de IgE-antistoffen zorgen samen voor de ontsteking in de huid.
Alleen enkele personen worden allergisch, gesensibiliseerd voor een dergelijke stof. Zij hebben een eczeem dat overgaat indien de stof waarvoor men allergisch is vermeden wordt.
Allergenen kunnen na inademing, na inname en door huidcontact, eczeem veroorzaken. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het vermijden van stoffen waarop je allergisch reageert het eczeem doet genezen. De stoffen waarop je allergisch reageert komen echter zeer frequent en onverwacht in ons dagelijks leefmilieu voor. Volledige vermijding is daarom vaak niet mogelijk. Aangezien kleine hoeveelheden allergeen al voldoende zijn het eczeem te doen onderhouden, is allergeenvermijding als enige maatregel meestal onvoldoende. Geneesmiddelen in de vorm van zalven die een ontstekingsremmende werking hebben zijn onontbeerlijk in de behandeling van eczeem.

 

Om uit te zoeken voor welke stoffen men gesensibiliseerd is moet de huidarts allergologisch onderzoek verrichten. Hierbij worden de onderzochte materialen in de juiste verdunningen op de huid aangebracht en gekeken of er een huidreactie optreedt.


Cosmetica en toiletartikelen zijn relatief frequent de oorzaak van klachten. Opvallend is dat patiënten vaak denken een veilig product gekocht te hebben omdat volgens de verpakking het artikel plantaardige, natuurlijke producten bevat. Deze opschriften suggereren dat dit soort producten huidvriendelijk zijn. Dit is een misvatting, plantaardige producten zijn geen garantie voor, of predicaat van veiligheid. Andere vermeldingen op producten die voor verwarring zorgen zijn bijvoorbeeld: dermatologisch getest, natuurzuiver, huidvriendelijk en pH-neutraal. Deze termen zijn niet wettelijk beschermd en bieden geen enkele garantie wat betreft veiligheid.


Je kunt een allergie opbouwen door het gebruiken van crèmes met conserverings-middelen. Conserveringsmiddelen kunnen de huid irriteren. Als de allergie tot ontwikkeling is gekomen, zal het opnieuw aanbrengen van een crème met dit conserveringsmiddel leiden tot een afweermechanisme van de huid, waarbij een eczeem door allergie ontstaat. ®Je springt bewust met je huid om als je kiest voor een product zoals environ®, zonder conserveringsmiddelen.


Sommige vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, zijn waarschijnlijk aangeboren, maar ook milieufactoren spelen daarnaast een rol. Zo weten we dat personen met een atopisch eczeem, nu of vroeger als kind, een grotere kans hebben om handeczeem te ontwikkelen wanneer zij huid belastend werk verrichten. Voorbeelden hiervan zijn: het kappersvak, voedselbereiding, sommige onderdelen in de medische sector.


In deze omgeving komen we talrijke stoffen tegen die op niet specifieke wijze de huid kunnen irriteren en wel op zodanige wijze dat na verloop van tijd eczeem ontstaat. Ontvettende stoffen zoals zepen en oplosmiddelen, maar ook zeer frequent contact met water kan dit effect hebben. Deze afwijkingen kunnen bij iedereen in meerdere of mindere mate ontstaan. Vooral in omstandigheden met nat en vuil werk, maar ook zien we dit vaak te gevolge van huishoudelijk werk.


Geneesmiddelen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bij het innemen van een medicijn hebben we in zekere zin ook te maken met een milieufactor. We komen namelijk in aanraking met een stof “van buiten” die uiteindelijk een effect heeft op onze organen. Ook de huid ontkomt hier niet aan. De huid is bovendien vaak het orgaan waarin een reactie ontstaat als bijwerking van het toegepaste geneesmiddel. De huidafwijkingen die door geneesmiddelen kunnen ontstaan kunnen sterk uiteen lopen.


Positief op eczeem werken:

  • Zon
  • Zee
  • Rust


Negatief op eczeem werken:

  • aero-allergenen
  • behuizing
  • milieuverontreiniging
  • voedingsmiddelen: minder vaak het geval, alleen bij kleine kinderen
  • stress (atopisch eczeem) dat een gevolg kan zijn van een tijdelijk veranderde leefwijze met betrekking tot voedsel, slapen, krabben e.d.

 

Vaak kunnen we in de praktijk een beginnend eczeem goed behandelen door de hydrolipiede film te herstellen.
Die kun je daarna thuis gezond houden door ceramides te gebruiken; deze bevorderen de celcommunicatie en stimuleren het herstellend vermogen van de huid.

 

Ook door voeding en gebruik van voedingssupplemten kan eczeem verbeteren, ook hier kunnen we over adviseren.
Wanneer eczeem door middel van behandeling, opvolgen van thuisadvies en voedingsadviezen worden opgevolgd, wordt het eczeem therapeutisch en preventief aangepakt.

 

Heeft u vragen?

U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek, dan kunnen we bekijken of het probleem door ons te behandelen is.

Na het gesprek en de huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor een behandelplan op maat.

Als het door ons niet te behandelen is, sturen we u door naar uw huisarts.

 

Boek online de beste behandeling om op een gezonde manier uw eczeemhuid er verzorgd uit te laten zien.

Onder boek hier uw behandeling staat de omschrijving van de behandeling.

Kies bij groep voor environ behandelingen en kies bij behandeling voor environ consultation discovery.