Couperose ~ Rosacea

Couperose
Couperose kenmerkt zich door zichtbare, chronisch verwijde haarvaten of te wel teleangiectasiën. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid van het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

 

Rosacea kenmerkt zich door felrode verkleuringen van met name de wangen en de neus. De huid is rood door de vele teleangiëctastieën en het lekken van bloedlymfe. Soms zijn puistjes en bultjes, die gevuld zijn met lymfe zichtbaar, maar dat hoeft niet. Lymfe is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Comedonen zijn er meestal niet. Het is een chronische huidaandoening die meestal begint rondom het dertigste levensjaar en voornamelijk voorkomt bij Noord-Europeanen, omdat zij vaak een lichte huidskleur hebben. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. Dit verwijst naar de rode vlekken die met de huidaandoening gepaard gaan en die zich vaak in een roos- of vlinderpatroon over het gezicht verspreiden. Het begint vaak met frequent blozen (flushing) van de wangen, de neus en het voorhoofd, maar kan ook voorkomen op de borst, de oren en in de nek. Bepaalde stimuli zoals zonlicht, het gebruik van alcohol, scherpe specerijen, emotionele stress, sporten, saunabezoek, opvliegers en warme dranken kunnen de aandoening beter zichtbaar maken, want dan produceert het lichaam warmte. Het lichaam kan de bloedvaatjes zelf niet meer vernauwen.


Zo’n 10 procent van de bevolking heeft er last van. Er is sprake van een verwijding van de vaatjes ter plaatse van de talgklier haarfollikel.Kenmerkend zijn chronische roodheid (teleangiëctastieën), erytheem, papels en pustels op met name neus, wangen en kin. De aandoening komt in verschillende stadia voor.


Rosacea is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid. Het grootste deel van de mensen die een behandeling voor rosacea ondergaan, doen dit uit vanuit een esthetisch oogpunt. Rosaceapatiënten hebben vrij vaak last van ernstige, soms chronische hoofdpijn. Vooral bij degenen die last hebben van het blooseffect komt dat voor. Ook couperose kan een bijverschijnsel zijn van rosacea. De blauw/rode vlekjes ontstaan door toename en uitzetting van bloedvaatjes onder de huid die goed zichtbaar zijn aan het huidoppervlak. De huid is vaak erg gevoelig en voelt droog en strak aan.


Alle rosacea huiden zijn sterk verdund en hebben een vitamine A tekort. Verder zijn mogelijke oorzaken tekort aan vitamine C oxidatie, fysische/emotionele stress, chemicaliën/medicatie, zonbeschaiging, zuurstoftekort, voeding, erfelijkheid, milieu en de toeneming van vervuiling, aandoeningen van het spijsverteringsstelsel /hormoonstelsel en vaatproblemen. Op de huid van rosaceapatiënten wordt de huid/haarfollikelmijt Demodex follicularium in grotere aantallen aangetroffen vergeleken met mensen die deze aandoening niet hebben. Dit is zoals de naam  al aangeeft een mijtsoort, die je aantreft in en om de haarfollikel. Deze bacterie eet huidcellen en sebum(talg). Bacteriën die leven op de demodex-mijt, vergroten de kans op papulopustular rosacea en geven de bekende bultjes en ontstekingen. Ook veroorzaakt de Helicobacter Pylori, een bacterie die in de maag leeft, mogelijk rosacea. De maag heeft een PH-waarde van ongeveer 1,4. Deze is dus heel zuur. Door verzuring van de 12-vingerige darm, daalt ook hier de PH-waarde, waardoor de bacterie zijn leefgebied vergroot. Hij hoort echter niet thuis in de 12 -vingerige darm en hij brengt daardoor hier schade toe, wat een verslechtering van de huid tot gevolg heeft. Uit onderzoek van 2018 blijkt dat mensen met rosacea 200 tot 300 procent meer cathelicidin peptiden hebben. Deze peptiden zijn en onderdeel van het verdedigingssysteem van de huid en darmen, Door de verhoogde hoeveelheid cathelicidin peptides in één gebied vallen ze elkaar aan. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie en draagt dit bij aan het dunner worden van de epidermis en dermis.Vroeger werd gedacht dat comedonen bij deze aandoening niet voorkwamen, onlangs is ontdekt dat dit af en toe wel gebeurt. Rosacea verschilt acne doordat de leeftijd waarop de klachten ontstaan veel later is. En het verschilt van seborrhoisch eczeem in die zin dat de eczemateuze afwijkingen niet optreden.

 

Er worden verschillende stadia van de rosacea onderscheiden, namelijk:


Stadium I, paroxysmaal erytheem

Rosacea stadium 1

Tijdelijk rode vlekken in gezicht en decolleté gepaard met warmte-opstoten veroorzaakt door warmte, gekruide voeding, alcohol, lichaamsoefeningen, en emoties. Rosacea bestaande uit peristerend erytheem en teleangiëctastieën. De teleangiëctastieën zijn met name op de wangen aanwezig.

 

 

 

 

Stadium II, erythrode: 

Rosacea stadium 2

Permanente roodheid. Rosacea bestaande uit papels en pustels. Geleidelijk ontstaan groepen papels met name op de neus, wangen, kin en voorhoofd.
Bij deze aandoening worden af en toe comedonen gezien.

 

 

 

 

Stadium III, couperose

Rosacea bestaande uit noduli en plaques. De ontstekingen breiden zich uit en de laesies worden groter.

 

Rosacea stadium 4 Stadium IV, papels en pustels: 

Onstekingen op de couperose. Soms wordt als een apart stadium het oculaire stadium aangeduid, hierbij zijn de ogen aangedaan. Erytheem en teleangiëctastieën zijn dan mogelijk aanwezig.

 

 

 

 

 

 

Daarnaast zijn er mengbeelden van rosacea en seborrhoisch eczeem. Deze hebben in de dermatologie aparte namen. Als de papels en pustels zich vooral rondom de mond bevinden dan wordt dit ook wel een periorale dermatitis genoemd. Bevinden zich dezelfde afwijkingen zich vooral rondom de ogen dan wordt dit een peri-orbitale dermatitis genoemd. Het oculaire stadium van de rosacea kan over het hoofd worden gezien, bij deze aandoening kunnen eveneens afwijkingen in de ogen aanwezig zijn. De mensen hebben vaak een branderig gevoel in de ogen. De rosacea kan in dit stadium de volgende gevolgen hebben: ontsteking in een ooglid (blefaritis), slijmvliesontsteking in het oog (conjunctivitis), een hoornvliesontsteking in het oog (keratitis), een ulcus in het hoornvlies van het oog (corneaal ulcus) en vaatvorming in het hoornvlies. Deze combinatie leidt uiteindelijk tot verminderd gezichtsvermogen. De phymateuze veranderingen (verdikkingen) komen voor op de kin, wangen en zelfs de oren. De rhino-phyma is de meest bekende verandering van de huid bij deze aandoening. Het is het eindstadium. Er worden vier vormen onderscheiden, namelijk de glandulaire vorm (vergrote talgklieren), de fibromateuze vorm (verbindweefseling), de angio-fibromateuze vorm en de actinische vorm. Deze door rosacea veroorzaakte afwijkingen aan de vorm van de neus worden in de volksmond ook wel een drankneus genoemd.


 

 

Er zijn verschillende therapieën mogelijk bij rosacea. Allereerst wordt de rosacea Ingedeeld in mild, matig en ernstig. Bij een milde vorm van rosacea volstaat het vaak om te starten met de metronidazol crème of de rozex hydrogel voorgeschreven door een arts. Andere antibiotische crèmes die eveneens werken zijn de clindamicine lotion of crème en de azalainezuur 20 procent in unguentum lanette en permetrine crème.
Bij de matige vorm van rosacea werken tetracycline derivaten het best. Deze bestaan uit Tetracycline, minocycline en doxycycline. Inmiddels is er eveneens een laag gedoseerd Antobioticum op de markt met een doxycycline hoeveelheid van 40 mg met de naam
Efracea. De lage dosering blijkt ook effectief te zijn bij dit stadium. Echter het oedeem in de huid en de phymateuze veranderingen reageren hier niet op. Indien de antibiotica onvoldoende effect hebben, dan zal de dermatoloog net als bij acne met roacutane
starten. Bij deze vorm kunnen we in de schoonheidssalon de huid ontledingen van puisten, deze vormen vaak een groot probleem.
Hoewel antibiotica ontstekingsremmend werkt, is dit meestal niet de beste oplossing voor het probleem. Net als bij het gebruik van corticosteroïden, worden de bacteriën op termijn immuun voor de ontstekingsremmers, waardoor de symptomen terugkeren (in
verergerde vorm).

 

Behandeling van couperose en rosacea

 

We kunnen rosacea in onze praktijk goed behandelen, maar nooit definitief genezen. Wel kan de aandoening met een goed behandelplan op termijn minder ernstig worden en zullen de symptomen minder vaak opkomen dan voordat de huid behandeld werd. De huid met rosacea is erg gevoelig en voelt vaak pijnlijk en branderig aan als gevolg van het ontstekingsproces in de huid. We richten ons tijdens de behandelingen op kalmeren en het herstellen van de barièrrefunktie. Wanneer in een vroeg stadium behandeld wordt, kan schade beperkt blijven.

Lymfedrainage; zachte massage om lymfestroom in beweging te zetten en daardoor afvoer te bevorderen.

Gebruik thuids milde reinigingsproducten, crèmes met antioxidanten die de huid beschermen en dagelijks een product met een zonnefactor. Verkeerde huidverzorging en cosmetica kunnen de aandoening verergeren.

Gebruik van huidsupplementen, voeden van binnen uit.

speaker before    speaker after 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de bloedvaatjes met een fijn naaldje elektrisch dicht te branden (coaguleren). Het gaat hierbij om een kuur vorm, waarbij meerdere behandelingen nodig zijn voor enige verbetering van de rosacea. Lees meer….

 

Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan een goede oplossing zijn.
Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van huidaandoeningen met kleurafwijkingen door het aanbrengen van camouflageproducten. Na het opbrengen van camouflageproducten ziet de huid er esthetisch gezien beter uit.
Tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen doorgesproken.

De techniek wordt aangeleerd en de juiste kleuren worden uitgezocht.
Zorgverzekeraars vergoeden op verwijzing van een arts instructie en benodigde middelen in geval van huidafwijkingen in hals en /of gelaat.
Lees meer…. 

 

Je kunt zelf ook het één en ander doen. De volgende zaken hebben invloed op de
vaatjes, waardoor de aandoening tijdelijk meer zichtbaar kan zijn, maar verergeren de
aandoening niet. Klachten kunnen toenemen bij:

 • Psychische stress en emoties (woede, angst, schaamte)
 • Klimaatomstandigheden (koude, warmte, vochtigheid, zon, wind)
 • Sommige medicijnen
 • Koorts
 • Zware lichamelijke inspanning
 • Te lang in de zon
 • De zonnebank
 • Te lang in de kou
 • Opvliegers

 

Eten en drinken

 • Alcohol
 • Koffie/thee
 • Zuivelproducten
 • Chocolade
 • Sterk gekruid eten zoals chili/curry/pepers
 • Tomaten
 • Soja
 • Azijn
 • Capsaicine

 

Probeer elk risico op irritatie te voorkomen of te verkleinen, gebruik geen:

 • Alcohol bevattende producten voor het gelaat
 • Reinigingsdoekjes voor gelaat
 • Parfum/aftershave
 • Menthol
 • Scheerschuim
 • Peeling producten
 • Zeep
 • Scrubs/peelings

 

Heeft u  vragen?

U bent van harte welkom voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Na het gesprek en de huidanalyse geven we een persoonlijk advies en voorstel voor een behandelplan op maat.

 

Wilt u de beste behandeling om uw huid er op zijn mooist te laten uitzien, kies dan bij online afspraken uit één van de onderstaande behandelingen.

Onder boek hier uw behandeling staan de omschrijvingen van de behandelingen.

Kies bij groep voor environ behandelingen en kies bij behandeling voor;

- cool peel deep cleansing mild

- cool peel blemish control actief

- cool peel blemish control gevorderd

Kies bij groep voor chinese kruidenpeeling en kies bij behandeling kies voor chinese kruidenpeeling & lymfedrainage.